18g kawy zmielonej w średnim stopniu
300g gorącej wody o temperaturze 96°C
dripper V60, filtr papierowy, serwer/ kubek, waga, stoper
Włóż filtr papierowy do swojego drippera, postaw na serwerze/ kubku i przelej go gorącą wodą.
Dzięki temu rozgrzejesz swoje V60 i pozbędziesz się papierowego posmaku z filtra.
Wstaw wodę do gotowania. By Twoja kawa smakowała jak najlepiej zawsze używaj świeżej, przefiltrowanej wody.
Zmiel kawę tuż przed zaparzeniem i wsyp ją do drippera z filtrem. Delikatnie potrząśnij, by wyrównać poziom kawy. (pamiętaj, by wylać wodę z serwera/ kubka przed rozpoczęciem parzenia!).
Ustaw dripper ze zmieloną kawą na serwerze/ kubku. Całość umieść na wadze i ją wytaruj. Upewnij się, że woda jest gorąca (96°C).
Włącz stoper i rozpocznij parzenie:
Nalej 50g wody okrężnymi ruchami – preinfuzja, która pozwoli rozwinąć się kawie dzięki czemu Twój drip lepiej się zaparzy.
Po upływie 45 sekund dodaj wodę do 150g. Za każdym razem wodę nalewaj delikatnie, powoli, okrężnymi ruchami.
W 1:15 dolej wody do 250g.
W 1:45 dolej ostatnią porcję wody do 300g.
Zakręć delikatnie dripperem i pozostaw, by kawa swobodnie spłynęła do serwera/ kubka.
Całość powinna przepłynąć po upływie ok. 3:15.
Jeżeli kawa parzy się dłużej lub krócej możliwe, że będzie trzeba zmienić grubość mielenia (za długo = kawa zmielona zbyt drobno / za krótko = zbyt grubo). Zawsze jednak sprawdź jak smakuje kawa i na tej podstawie coś zmieniaj. Może się okazać, że „nieudane” parzenie okaże pyszną kawą!
Gdy cała woda przepłynie, zdejmij V60 z serwera/ kubka.
To jest ten moment, kiedy możesz cieszyć się idealnie zaparzoną kawą Pick & Smile. Smacznego!