DARMOWA DOSTAWA OD 150ZŁ! ODBIÓR OSOBISTY W ZAMOŚCIU ZA 0 ZŁ!
DARMOWA DOSTAWA OD 150ZŁ! ODBIÓR OSOBISTY W ZAMOŚCIU ZA 0 ZŁ!
0
Twój koszyk

Jak parzyć kawę w Dripie / V60?

drip v60 przelew kawa specialty

18g kawy zmielonej w średnim stopniu
300g gorącej wody o temperaturze 96°C

dripper V60, filtr papierowy, serwer/ kubek, waga, stoper

Włóż filtr papierowy do swojego drippera, postaw na serwerze/ kubku i przelej go gorącą wodą.
Dzięki temu rozgrzejesz swoje V60 i pozbędziesz się papierowego posmaku z filtra.

Wstaw wodę do gotowania. By Twoja kawa smakowała jak najlepiej zawsze używaj świeżej, przefiltrowanej wody.

Zmiel kawę tuż przed zaparzeniem i wsyp ją do drippera z filtrem. Delikatnie potrząśnij, by wyrównać poziom kawy. (pamiętaj, by wylać wodę z serwera/ kubka przed rozpoczęciem parzenia!).

Ustaw dripper ze zmieloną kawą na serwerze/ kubku. Całość umieść na wadze i ją wytaruj. Upewnij się, że woda jest gorąca (96°C).

Włącz stoper i rozpocznij parzenie:

Nalej 50g wody okrężnymi ruchami – preinfuzja, która pozwoli rozwinąć się kawie dzięki czemu Twój drip lepiej się zaparzy.

Po upływie 45 sekund dodaj wodę do 150g. Za każdym razem wodę nalewaj delikatnie, powoli, okrężnymi ruchami.

W 1:15 dolej wody do 250g.

W 1:45 dolej ostatnią porcję wody do 300g.
Zakręć delikatnie dripperem i pozostaw, by kawa swobodnie spłynęła do serwera/ kubka.

Całość powinna przepłynąć po upływie ok. 3:15.

Jeżeli kawa parzy się dłużej lub krócej możliwe, że będzie trzeba zmienić grubość mielenia (za długo = kawa zmielona zbyt drobno / za krótko = zbyt grubo). Zawsze jednak sprawdź jak smakuje kawa i na tej podstawie coś zmieniaj. Może się okazać, że „nieudane” parzenie okaże pyszną kawą!

Gdy cała woda przepłynie, zdejmij V60 z serwera/ kubka.

To jest ten moment, kiedy możesz cieszyć się idealnie zaparzoną kawą Pick & Smile. Smacznego!