DARMOWA DOSTAWA OD 150ZŁ! ODBIÓR OSOBISTY W ZAMOŚCIU ZA 0 ZŁ!
DARMOWA DOSTAWA OD 150ZŁ! ODBIÓR OSOBISTY W ZAMOŚCIU ZA 0 ZŁ!
0
Twój koszyk

Jak parzyć kawę w Aeropressie?

aeropress kawa specialty przelew

18g kawy zmielonej w średnim stopniu
250g gorącej wody o temperaturze 96°C

aeropress, 2x filtr papierowy, serwer/ kubek, waga, stoper

Włóż 2 papierowe filtr do sitka aeropressa i przelej je gorącą wodą. Dzięki temu pozbędziesz się papierowego posmaku z filtrów.

Wstaw wodę do gotowania. By Twoja kawa smakowała jak najlepiej zawsze używaj świeżej, przefiltrowanej wody.

Zmiel kawę tuż przed zaparzeniem. Ustaw aeropress na wadze do góry nogami, wsyp do niego zmieloną kawę. Delikatnie potrząśnij, by wyrównać poziom kawy. Wytaruj wagę.

Upewnij się, że woda jest gorąca (96°C).
Włącz stoper i rozpocznij parzenie:

Nalej 50g wody – preinfuzja, która pozwoli rozwinąć się kawie dzięki czemu Twój aeropress lepiej się zaparzy.

Po upływie 30 sekund dodaj resztę wody do 250g. Zamieszaj delikatnie 5 razy.

Nałóż sitko z filtrami na aeropress i je zakręć.

Po 1 minucie obróć aeropress, ustaw go na serwerze/ kubku i zacznij przeciskać. Przeciskaj powoli, ze stałą siłą, aż na końcu usłyszysz syk powietrze.

Zdejmij aeropress z serwera/ kubka.

To jest ten moment, kiedy możesz cieszyć się idealnie zaparzoną kawą Pick & Smile. Smacznego!